Workshops


Theater als Middel door R.Koenegras

 

Omdat we steeds vaker aanvragen krijgen om workshops over de methodiek Theater als Middel te organiseren, worden deze regelmatig door ons verzorgd. Vooral in het onderwijs en het bedrijfsleven blijkt theater een krachtig middel. Veel deelnemers schrijven zich ook in voor hun persoonlijke ontwikkeling of om kennis te maken met theater en toneelspelen.

De reacties van deelnemers die de workshop eerder volgden waren unaniem positief en daar zijn we trots op!

 

Allereerst zult uzelf ervaren wat toneelspelen eigenlijk is. Op ludieke wijze leert u de basisregels van improviseren, creatief spel en elementair spel. Veiligheid en werken vanuit jezelf staan hierbij centraal, niets MOET, maar MAG. We gaan op zoek naar uw "eigenheid" in het overdragen van kennis en uw persoonlijke talent in communiceren. We gebruiken heel veel speloefeningen die direct inzetbaar zijn. Dit zijn effectieve oefeningen die de methodiek tot een succes maken.

Iedere deelnemer ontvangt het boek 'Theater als Middel', en de lesmateriaalkoffer, 'Rollenspel’. (Alleen bij inschrijving volledige cursus).

Tijdens de workshop zullen er vooral praktische handvatten aangereikt worden om jongeren of volwassenen bijvoorbeeld te laten samenwerken. Humor is de fundering waarop elke oefening gebouwd is!

Met name bij 'moeilijke' doelgroepen is de methodiek populair. Denk hierbij aan Praktijkonderwijs, ISK, Reboundvoorzieningen en Speciaal onderwijs. Daarnaast is Theater als Middel ook zeer geschikt voor teambuilding in het bedrijfsleven.

 

Hieronder een aantal onderwerpen die aan bod komen:

. Wat is acteren?

. Heel veel praktische speloefeningen die direct inzetbaar zijn.

. Hoe kun je jezelf als leraar inzetten en als medespeler op een luchtige manier?

. Hoe kun je Theater als Middel gebruiken om een gevoelig onderwerp aan te   snijden?

. Waarom is humor zo belangrijk als voorwaarde en wat is het doel van elke oefening?

. Hoe kun je rollenspellen sturen om informatie te krijgen over wat er in een groep leeft? (bijvoorbeeld de thuissituatie of op de werkvloer)

. Wat is het eerste (emotionele) aanbod van een leerling of medewerker bij improvisatiespellen en hoe daarmee om te gaan?

. Hoofddoelstelling bepalen per doelgroep; aanleren, observeren of louter geluksmomenten laten ervaren?

 

Natuurlijk behandelen we ook de inzet van het lesmateriaal waarmee duizenden verschillende rollenspellen te maken zijn. We zullen ook veel lachen. Dat is namelijk de belangrijkste voorwaarde die deze methodiek tot een succes maakt!

 

René Koenegras heeft zijn opleiding gevolgd bij Theater Babel Rotterdam. Hij werkt 25 jaar in het onderwijs en bedrijfsleven als docent / trainer / coach.

Momenteel werkt hij onder andere bij het Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum in Rotterdam.  (OPDC)

René werkt laagdrempelig, met veel humor en spelplezier. Dit zijn de voorwaarden die gecreëerd worden zodat er een veilige en harmonieuze werksfeer ontstaat.

 

 

 

 

info@theateralsmiddel.org

info@theateralsmiddel.nl

www.theateralsmiddel.org